Wat krijg je als je een aantal sprookjes in één musical door elkaar mengt en er bijzondere muziek aan toe voegt? Het antwoord is Into the Woods!

Op zeer jonge leeftijd deed Stephen Sondheim (o.a.West Side Story) een poging om een musical over Mary Poppins te schrijven. Echter zonder succes. Bijna 40 jaar later vonden hij en James Lapine (Sunday in the park with George en Passion) vruchtbare bodem voor hun ideeën voor een eigen sprookje: de Bakker en de bakkersvrouw. Ze koppelden dit sprookje aan tal van klassieke sprookjes, zoals Assepoester, Roodkapje en Rapunzel. Beïnvloed door Carl Jung en Bruno Bettelheim (The Uses of Enchantment), die beiden de diepere betekenissen van sprookjes hebben onderzocht, maakten Stephen Sondheim en James Lapine van Into The Woods een melodieuze en humoristische musical met Freudiaanse inslag.

Wat betreft het verhaal, de rode draad tussen alle verschillende sprookjes omvat de moeilijkheden op weg naar volwassenheid, de ingewikkelde verhoudingen tussen ouder en kind en de behoefte van mensen om hun wensen te vervullen. Vooral dat laatste is een heel belangrijke, omdat de grens tot hoever je daarbij bereid bent te gaan, een kwestie is die aan de orde komt. En dat sommige daarbij letterlijk over lijken gaan, is alvast een tipje van de sluier!
Wat de muziek betreft valt er naast prachtig solowerk te genieten van meerstemmig ensemblewerk van een groep van 16 sterke zangers en zangeressen.
Net als de gebroeders Grimm creëerden Sondheim en Lapine een magische fabriek vol heksen, reuzen en toverformules, maar wel een fabriek, waarin het publiek zich bewust bleef van de serieuze ondertoon.

Into the Woods werd gespeeld op 7 t/m 11 juni 2012 in het Witte Theater in IJmuiden.

affice itw